7 Haziran 2008 Cumartesi

Sahillerin korkulu rüyası fok badem


Fok Badem aşırı ilgiden ne yapacağını şaşırdı. Dün de bir avukatı yaraladı.
Milas'ın Ören Beldesi'nde 75 yaşındaki tatilci Asım Küçükosmanoğlu, Akdeniz foku ‘Badem'le denizde oynarken, ölümle burun buruna geldi. ‘Badem'in üzerine atlayıp suya batırdığı Küçükosmanoğlu boğulmak üzereyken orada yüzenler tarafından denizden çıkarılıp hastaneye kaldırıldı. Olay sırasında 2 bin kişinin denize girdiği sahilde panik çıktı, kaçışanlar oldu.

Didim'de yaralı bulunan, tedavi edildikten sonra Gökova'da doğal yaşama bırakılan Akdeniz foku ‘Badem’, bugün saat 10.00 sıralarında Milas'ın Ören Beldesi plajında görüldü. ‘Badem’, kıyıya 5 metre kadar yaklaşıp çocuklarla oynadı, bir teknenin üzerine yatarak güneşlendi. Saat 12.00 sıralarında tekrar denize atlayan ‘Badem’, denizde yüzen Asım Küçükosmanoğlu ile oynamaya başladı. Yaklaşık 10 dakika oynayan ‘Badem’, bir ara Küçükosmanoğlu'nun üstüne çıkıp suya batırdı. Kıyıdan 10- 12 metre açıkta yaşanan olayda boğulma tehlikesi geçiren Asım Küçükosmanoğlu, oğlu Ahmet ve çevredeki gençlerin yardımıyla sudan çıkarıldı, ambulansla önce Ören Sağlık Ocağı'na, ardından Milas 75'inci Yıl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Daha önce kalp krizi geçirdiği ve kalp hastası olduğu öğrenilen Asım Küçükosmanoğlu'nun vücudunun çeşitli yerlerinde çizik ve morluklar olduğu ve aşırı su yuttuğu belirlendi. Oğlu ve geliniyle Ören'deki yazlığında bir süredir tatil yaptığı belirtilen Küçükosmanoğlu'nun tedavisi devam ediyor.

JANDARMA ÖNLEM ALDI

‘Badem'in oynarken suya batırmaya çalıştığı Asım Küçükosmanoğlu'nun kurtarılması sırasında denizde panik yaşandı. Birçok kişi denizden çıkarken, jandarma olayın ardından bir teknenin üzerine çıkan ‘Badem'i ve denize girenleri korumak için bölgede önlem aldı. Jandarmanın, daha önce de 10'a yakın kişiyi ısırarak yaralayan ‘Badem’in bulunduğu bölgeye kimsenin yaklaşmaması için uyarıda bulundu.

Babasının ölümden döndüğünü söyleyen Ahmet Küçükosmanoğlu, olay anını anlatırken ‘Badem'in geldiğini gördüklerini, ancak kimsenin uyarıda bulunmadığını söyledi. Küçükosmanoğlu, “Sahile yaklaşınca babam onunla oynamaya başladı. Bir ara babamın suyun dibine gittiğini gördük. Sahildeki gençlerle koşup kurtardık. Çok su yuttu. Hastanede tedavisi sürüyor” diye konuştu.

“BADEM'İ KORUYACAĞIZ”

Ören Belediye Başkanı Kazım Turan, Akdeniz foku ‘Badem’in son üç haftada sık sık Ören, Çökertme ve Mazı koylarında göründüğünü, insanlara çok yaklaştığını, zaman zaman zarar verebildiğini söyledi. Turan, “Badem, esnafın maskotu, insanların sevgilisi. Ancak bu sevgi ve aşırı ilgi, bugün de görüldüğü gibi bir kişinin hayatına mal oluyordu. ‘Badem'i koruma altına alıp Ören sahilinde bir havuz yapıp orada bakımını ve yaşamasını üstlenmek istiyoruz. Bu düşüncemi Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ve Muğla Valisi Ahmet Altıparmak'a ilettim. Mümkün olabileceğini, ancak ilgili makamlar ve uzmanlarla görüştükten sonra karar alınabileceğin söylediler. Badem'i korumak için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.
Uzmanlar daha önce defalarca vatandaşların ‘Badem'le oynamamaları konusunda uyarmıştı.

AŞIRI İLGİ BADEM'İ ÇILDIRTTI

Milas'ın Ören sahilinde Akdeniz foku ‘Badem'in üzerine atlaması sonucu denize batıp boğulma tehlikesi yaşayan avukat 65 yaşındaki Asım Küçükosmanoğlu'nun hayati tehlikeyi atlattığı belirtildi. Olayın tanıklarından 28 yaşındaki garson Ömer Yıldırım “Badem'in, bir süre oynadığı tatilciyi suya batırdığını görünce hemen suya atladım. Birkaç kişinin yardımıyla dibe giden yaşlı adamı sahile çıkardık. ‘Badem’ adamı bırakmak istemiyor, dibe doğru çekiyordu. Ören sahilinde onlarca kişinin ilgisi ‘Badem'i çıldırma noktasına getirdi” dedi.

Bu arada olayın ardından ‘Badem’ sahilden ayrılmadı, uzun süre kıyıda gezindi. Olayı duyan Milas, Bodrum ve Yatağanlılar, sahiline akın etti. Onlarca kişi zaman zaman ‘Emre’ adlı balıkçı kayığının üzerinde uyuyan, bazen kıyıya 3 metre mesafede yüzen Badem'in fotoğrafını çekti. Badem'in suya girdiği zamanlarda Ören plajı boşaldı.

Hiç yorum yok: